Suomi on tunnetusti maailman vaikeimpia kieliä oppia. Mutta tiedätkö, mikä on Suomen kielen vaikein sana? Vastaus saattaa todella yllättää. Tämä vaikea sana on kaikille tuttu, mutta monet suomalaisetkaan eivät osaa käyttää sitä oikein eri tilanteissa. Moni saattaa nyt ajatella, että kyseessä on jokin hirvittävän pitkä sanahirviö tai sana, jonka merkitystä kukaan ei ymmärrä. Kyseessä on kuitenkin arkinen olla -sana.
Suomen kielen vaikein sana on ”olla”
Olla -verbillä on kuitenkin 26 merkitysryhmää, joilla taas on jopa kuusi alaryhmää. Tällä samalla arkisella sanalla voi lisäksi olla jopa yli kaksikymmentä eri merkitystä riippuen sanan käyttöyhteydestä. Esimerkkejä olla -sanan käytöstä ovat esimerkiksi: ”hänen on täytynyt mennä kotiin”, ”hän on 20-vuotias”, ”olisikohan minusta yrittäjäksi” tai ”hän oli tekemäisillään suuren virheen”.
Suomen kieli onkin vaikeaa muun muassa juuri sen vuoksi, että sen taivutusmuodot eivät ole helpoimmasta päästä. Kieli voi olla erittäin hämmentävää ulkomaalaisille, jotka opiskelevat suomen kieltä ensimmäistä kertaa. Suomea äidinkielenään puhuvat taas eivät ole välttämättä tulleet edes ajatelleeksi, kuinka paljon erilaisia taivutusmuotoja ja merkityksiä niinkin tavallisella sanalla kuin ”olla” voi olla.
Suomen kielessä on paljon vaikeita sanoja
Suomen kielessä on paljon muitakin erityisesti ulkomaalaisille vaikeita sanoja. Niitä ovat esimerkiksi työvoimakoulutus, päivystyspoliklinikka, purskuttaa tai työtapaturma. Lisäksi monet sanat, kuten pluskvamperfekti, ovat vaikeita myös suomalaisten itsensä mielestä. Suomalaiset itsekin pitävät joskus kieltään vaikeimpiin kuuluvana. Siihen ovat syypäinä etenkin uskomattoman pitkät sanat ja ylitsepääsemätön määrä sijamuotoja.