Siirry suoraan sisältöön

Mitä jos Kalevalan sankarit olisivat Kickissä?

Kalevalan sankarit Kickissä

Voisiko Elias Lönnrotin kokoama kansalliseepos saada uuden elämän digitaalisessa ajassa? Entä jos Kalevalan sankarit nousisivat takaisin kansan tietoisuuteen striimaamalla taistelut, runot ja draamat suoraan verkkoon?

Millaisiin rooleihin Kalevalan sankarit solahtaisivat, jos he eläisivät tämän päivän viihdemaailmassa? Otetaan asiasta selvää,  –pilke silmäkulmassa.

Väinämöinen – ikääntyvä viisas tubettaja

Väinämöinen, vanha tietäjä ja runonlaulaja, olisi nykypäivänä varmasti pitkän linjan sisällöntuottaja. Hänen kanavallaan voisi nähdä podcasteja, joissa käsitellään muinaissuomalaista viisautta, luonnonvoimia ja kansanparannusta.

Hän toimisi eräänlaisena digitaalisen kansanperinteen sanansaattajana, joka lukisi seuraajilleen ikivanhoja loitsuja ja selittäisi niiden merkityksen kiireisen arjen keskellä.

Ilmarinen – kädentaidon ja tekniikan mestari

Seppä Ilmariselta löytyisi mitä todennäköisimmin sosiaalisesta mediasta tili, jossa hän jakaisi tietoa kädentaidoista. Hän rakentaa kaiken omin käsin: oli kyse sitten tietokoneista, robotiikasta tai 3D-tulosteista taide-esineistä. 

Hänen tili olisi täynnä luovia rakennusprojekteja sekä perusteellisia ohjeita. ”Kuinka taotaan uusi Sampoa muistuttava energialaite?” olisi mitä todennäköisimmin yksi hänen katsotuimmista videoista.

Lemminkäinen – nykyajan Pottukoira?

Jos Lemminkäinen olisi syntynyt 2000-luvulla, niin hänestä olisi hyvinkin voinut tulla karismaattinen – joskin hieman villi – striimaaja. Hän muistuttaisi todennäköisesti Pottukoiraa, yhtä Suomen seuratuimmista Kick-alustan sisällöntuottajista. 

Kuten Lemminkäinen kalevalaisissa taruissa, myös Pottukoira Kick osaa vangita yleisön huomion – usein tavanomaisesta poikkeavalla tavalla. Molempia yhdistävät huumori, improvisaatio ja vahva vuorovaikutus seuraajien kanssa.

Kullervo – synkkä anarkisti

Kullervo olisi todennäköisesti tänään monien suosima antisankari, joka jatkuvasti kritisoi yhteiskunnan rakenteita. Hänen livestriimit voisivat olla intensiivisiä ja tunteita herättäviä, eikä olisi harvinaista, että ne herättäisivät myös kiivasta keskustelua somessa. 

Hänen sisältö olisi osittain vaikeaa katsottavaa, mutta se nostaisi esiin monia syvällisiä kysymyksiä oikeudenmukaisuudesta, koston kierteestä ja yksilöiden kohtalosta yhteiskunnassa. 

Louhi – kyläyhteisön legenda

Pohjalan emäntä Louhi olisi strategiapelien kylmähermoinen kuningatar. Hän johtaisi omaa klaaniaan tyynesti, mutta tinkimättömällä otteella. Aikaa ei tuhlattaisi turhaan huutamiseen – mutta kun Louhi puhuu, pelin suunta voi muuttua hetkessä.

Pelaamisen lomassa hän jakaisi seuraajilleen muinaista viisautta, aivan kuten onnenpeli mytologiassa, joissa kohtalo ja sattuma kulkevat käsi kädessä.

Kohtalo, onni ja vuorovaikutus

Vaikka Kalevalassa ratkaisevassa roolissa ovat tahto, taito ja taikuus, ei kohtalon merkitystä sovi unohtaa. Nykyajankin striimaajat ja vaikuttajat voivat ohjata monia asioita omalla sisällöllään, mutta yleisön reaktiot jäävät usein arvoitukseksi – ja monessa ollaan myös algoritmien armoilla. 

Yleisöstä on tullut aktiivinen osa kokonaisuutta: chatit, peukut ja tilaajamäärät määrittävät, kenestä  nousee seuraava somemaailman Väinämöinen – tai Lemminkäinen. Kalevalan sankarit kulkivat jokainen omia polkujaan, mutta heidän valinnat heijastuivat koko yhteisöön. 

Nykyajan striimaajat voivat parhaimmillaan toimia samoin – rakentaa ympärilleen yhteisön, jossa kyse ei ole pelkästä viihteestä, vaan merkityksellisestä yhteisöllisyydestä.

Elävätkö Kalevalan sankarit meidän arjessa?

On kiinnostavaa huomata, kuinka moni Kalevalan teemoista – kuten oman identiteetin etsiminen, yhteisön auttaminen ja sankaruuden erilaiset muodot – elävät yhä edelleen muodossa tai toisessa. 

Suomalainen kulttuuri ei ole jäänyt historian hämärään, vaan se on siirtynyt uusille alustoille ja saanut uudenlaisia tulkintoja. Niinpä Kalevalan sankarit eivät ole kadonneet – ehkä he ovat vain vaihtaneet runolaulun mikrofoniin ja kansansalit nettikameroihin. 

Kuinka hyvin muistat Kalevalan sankarit ja tarinat? Tiedätkö, kuka oli kilpakosija – tai mitä Sampo oikeastaan teki? Tämä visa tarjoaa sopivasti haastetta niin Kalevalan konkareille kuin niillekin, jotka ovat vasta astumassa eepoksen maailmaan.

Testaa tietosi: Kalevalan päivän visa

Kansanperinne ei katoa – se vaihtaa muotoa, löytää uuden yleisön ja jatkaa tarinaa uusilla kielillä.