Siirry suoraan sisältöön

suomalainen kulttuuri

Suomalainen kulttuuri ennen ja nyt

Suomalainen kulttuuri on aikanaan saanut vaikutteita sekä Ruotsista että Venäjältä. Suomen itsenäistymisen jälkeen muodostui myös maamme kansallinen identiteetti. Se laajentui koskemaan niin kulttuurielämää kuin tiedettä ja koulutusta. Suomen luonto on aina kuulunut vahvana suomalaiseen kulttuuriin. Suomen luonnosta on jo varhain tehty myös lauluja ja runoja. Sen kauneus ja parantava voima on aina ollut voimakkaana läsnä. Kansallislaulussammekin kuvaillaan maamme kauniita ja jylhiä laaksoja, kukkuloita, rantoja ja vesiä. Aikaisemmin ihmiset elivät lähempänä luontoa, joka oli kiinteänä osana jokapäiväistä elämää. Nykyään ihmiset haluavat kiireisen työviikon jälkeen lähteä luontoon rentoutumaan ja saamaan uutta voimaa.

Luonto tulee aina olemaan tärkeä osa maamme kulttuuria. Luonnon lisäksi suomalaisuuteen kuuluu vielä muitakin asioita. Suomalainen kulttuuri ja sauna kuuluvat yhteen. Palaamme tähän aiheeseen vielä myöhemmin tällä sivulla.

Sauna osana suomalaista kulttuuria

suomalainen kulttuuri

Mitä olisi Suomi ja suomalaisuus ilman saunaa? Suomi ja sauna osataan yhdistää muuallakin maailmassa. Maailmalla suomalaisia pidetään hyvän työmoraalin omaavana hiljaisena kansana, joka saunoo niin, että heikommat eivät pysy mukana saunan lauteilla.

Sauna on aina ollut suomalaisille myös ylpeyden aihe. Ennen vanhaan siellä myös synnytettiin lapset, koska se oli puhdas ja lämmin paikka. Nykyään vieraat viedään usein saunaan tai kokoonnutaan mökille luonnon helmaan viettämään viikonloppua. Saunomiseen kuuluu myös uiminen. Talvella pidetään taudit loitolla kastautumalla kylmään avantoon.

Muita suomalaiseen kulttuuriin kuuluvia asioita

Moni suomalaiseen kulttuuriin kuuluva asia liittyy läheisesti sota-aikaan ja siitä palautumiseen. Tähän tarvittiin sisua, jota suomalaisilta ei puutu. Meiltä löytyy myös tunnettuja säveltäjiä, kuten Sibelius. Tunnettu suomalainen muotoilija ja arkkitehti Alvar Aalto on ollut suunnittelemassa monia maamme kulttuurille tärkeitä rakennuksia. Yksi näistä on Helsingissä sijaitseva Finlandia-talo.

Suomalaiset osaavat olla ylpeitä tämän pienen kansan osaamisesta ja saavutuksista. Eikä syyttä, sillä monien maamme suurmiesten teot ja saavutukset voisivat olla kiinnostavia jo ihan kansainväliseltä tasoltakin katsottuna. Maassamme puhuttava Suomen kieli kuuluu uralilaiseen kielikuntaan. Uralilaisia kieliä on yhteensä noin parisenkymmentä. Suomen kielestä ja sen merkityksestä kerromme myöhemmin tällä sivustolla.

Suomalainen kulttuuri ulkomaalaisen silmin katsottuna

Miltä suomalainen kulttuuri näyttää ulkomaalaisen silmin katsottuna? Monet meille arkiset ja luonnolliset asiat eivät ehkä ole niin arkisia muualta tuleville ihmisille. Suomalaisten sulkeutuneisuus oudoksuttaa ja tietyissä tilanteissa se saattaa tuntua jopa epäkohteliaalta.  Suomalaiset ovat hyvinkin tunnollista kansaa ja täällä pidetään itsestään selvänä, että sovitut ajat pidetään. Tämä ja monet muut asiat tuovat haasteita muita kulttuureita kohdatessamme. Tarinoista pitävät kaikki, kulttuurista riippumatta. Aikaisemmin mainittu hiidenkivi ja sen tarinat kuuluvat myös osana omaan kulttuuriimme.

Meillä on monta asiaa, joista voimme olla ylpeitä ja Suomen luonto on ehdottomasti yksi niistä asioista. Luonnon koskemattomuus ja puhtaus houkuttelevat myös ulkomaalaisia turisteja maahamme. Kesän valoisat yöt ja syksyn ruska Lapissa ovat asioita, joita muualla ei ole mahdollista kokea. Joulupukki ja kaikki ahkerat tontut asuvat Korvatunturilla ja se on myös ainutlaatuista.

suomalainen kulttuuri