Moni ei tunne kaikkia vanhoja suomalaisia sanoja. Etenkin nuorimmat eivät välttämättä ole kuulleetkaan osaa näistä sanoista, sillä monia niistä ei enää juurikaan käytetä. Muistatko esimerkiksi sanan ”apus” kun piti varata vaikkapa auton etupenkki tai oma vessavuoro? Tällöin joku saattoi huutaa ”apus etupenkki!” tai ”apus vessa”. Monia saattaa jopa harmittaa, että tätä sanaa ei enää käytetä – tai jos käytetään, eivät etenkään nuoret usein ymmärrä mistä on kyse.
Vanhoja suomalaisia sanoja menneiltä vuosikymmeniltä
Monille saattaa dise olla nuoruudesta tuttu sana, jota ei kuitenkaan paljon enää kuule. Sana tarkoittaa diskoa. Toinen vanhempi sana on diseen liittyvä sana jorata. Ennen ihmiset lähtivät diseen joraamaan, eli tanssimaan tai vai fiilistelemään. Entä oletko kuullut sanoja karahteerata, kapsäkki tai konttuuri, joka tarkoittaa komeroa, kuten vaikkapa ruokakomeroa.
Karahteerata taas tarkoittaa jonkun kutsumista tai nimittämistä joksikin. Kapsäkki on laukku tai kassi, jotta pidettiin tavaroita mukana. Entä mitkä sitten ovat erityisen kauniita suomalaisia sanoja vanhoilta ajoilta? Riippuu tietenkin kunkin mausta mitä sanaa pitää kauniita. Esimerkiksi heinäinen ja aamukaste ovat varmasti monen mielestä kauniita sanoja. Etenkin aamukaste tunnetaan nykyäänkin hyvin.
Suomen vanhat sanat ovat tuttuja perussanoja
Monet Suomen vanhat sanat ovat nykyäänkin hyvin tuttuja, arkisia sanoja. Niitä ovat esimerkiksi elää, kuolla sekä mennä. Monet luontoon liittyvät, arkiset sanat ovat usein myös luultua vanhempia. Niitä ovat esimerkiksi syksy, suvi, talvi, joki, koivu ja kuusi. Saatat siis käyttää jopa päivittäin Suomen vanhimpia sanoja!