Japani ei ole kielistä helpoimpia, mutta toisaalta sen oppiminen ei ole niin haastavaa kuin yleisesti luullaan. Kieli on myös äärimmäisen mielenkiintoinen, joten kun opinnoissaan pääsee alkuun, on hyvin todennäköistä, että puuhaan suorastaan koukuttuu. Samalla, kun Japanin aakkoset tulevat tutuiksi, syventyy ymmärrys koko japanilaista ja laajemmin aasialaista kulttuuria kohtaan kuin itsestään. Kielen opintoja kannattaakin tukea esimerkiksi lukemalla japanilaista kirjallisuutta ja tutustumalla japanilaiseen taiteeseen muutenkin.
Japanin aakkoset tarjoavat monta eri versiota
Jos haluaa opetella aakkoset japaniksi, kannattaa ottaa huomioon, että niitä on kahdet. Aakkosten nimet ovat hiragana ja katakana. Käytännössä kyse on kahdesta eri versiosta saman kielen äänteistä. Kummassakin on vähän alle 50 kirjainta, joskin kirjaimilla tarkoitetaan hieman eri asiaa kuin vaikkapa suomen kielessä. Kyse on kirjainmerkeistä, jotka on yksinkertaistettu foneettisiksi aakkosiksi.
Kaiken kaikkiaan kirjoitusjärjestelmä japanissa käyttää kolmenlaisia merkkejä, jotka on nimetty kanjiksi, hiraganaksi ja katakanaksi. Se, missä tilanteessa mitkäkin japanin aakkoset ovat käytössä, on rajattu melko tarkasti ja loogisesti. Tämä luonnollisesti helpottaa kielen hallintaa. Lisäksi teksteissä on toisinaan perinteisten japanilaisten kirjainmerkkien lomassa sanoja, jotka on kirjoitettu meille tutuilla latinalaisilla aakkosilla.
Aakkoset japaniksi kannattaa opetella järjestyksessä
Opettelitpa japanin aakkoset sitten itseksesi vaikkapa netin ja kirjojen avulla tai opettajan johdolla, ne kannattaa opetella tietyssä järjestyksessä. Suositus on tehty opiskelijan parhaaksi, jotta hän pystyy omaksumaan uuden kielen mahdollisimman vaivatta. Yleensä merkit opetellaan siten, että ensin harjoitellaan kana-merkit ja näistä ensin hiragana ja sitten katakana. Vasta sitten, kun nämä ovat hallussa, aletaan opetella kanji-merkkejä.
Kun japanin aakkoset ovat hallussa, kieltä voi alkaa lukea vähitellen sen autenttisessa ympäristössä. Kiinnostavaksi harjoittelun tekee myös se, että kieltä luetaan ja kirjoitetaan kahdella eri tavalla. Perinteinen tapa, jossa edetään ylhäältä alas sekä oikealta vasemmalle, on edelleen käytössä esimerkiksi romaaneissa ja lehdissä. Sen sijaan vaikkapa japanin kielen oppikirjoissa ja erilaisissa raporteissa käytetään tapaa, jossa edetään vaakasuoraan vasemmalta oikealle.
Syvennä osaamistasi kirjojen avulla
Kielen kuin kielen opiskeluun saa sekä mielekkyyttä että motivaatiota, kun tutustuu kyseisen maan kulttuuriin myös syvällisemmin. Silloin opiskelu ei ole vastenmielinen velvollisuus, vaan ikään kuin matka ulkomaille, joskin kotisohvalta käsin. Yksi parhaista tavoista saada tietoa toisesta kulttuurista on lukeminen. Kun opiskelet japanin kieltä, kannattaa etsiä kauno- tai tietokirjallisuutta opintoja inspiroimaan. Osta kirjat netistä, niin löydät laajasta valikoimasta varmasti itsellesi mieluisimmat vaihtoehdot.
Kielten opiskelun taso Suomessa on melko hyvä verrattuna moneen muuhun maahan. Laadukas koulutusjärjestelmä luo hyvän pohjan opinnoille. Toisaalta kielivalikoima on melko niukka, ja esimerkiksi japanin kieltä voi muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta opiskella vasta yliopistossa. Tämän vuoksi on hienoa, että netti ja kirjallisuus mahdollistavat myös itsenäisen opiskelun.
Japanin aakkoset vaativat sinnikkyyttä
On tutkittu, mitkä ovat vaikeimmat kielet oppia sellaisista kielistä, joita puhutaan yleisesti. Japani on näiden kielten joukossa arabian, korean sekä kantonin- ja mandariinikiinan joukossa. Näiden kielten omaksuminen vaatii kielellisesti lahjakkaaltakin henkilöltä ainakin 88 viikkoa. Tämä tarkoittaa huimat 2 200 työtuntia, joista jokainen on käytetty tehokkaaseen ja aktiiviseen opiskeluun.
Monesti kuulee jonkun kuvaavan itseään henkilöksi, jolla ”ei ole kielipäätä”, eli jonka ei ole mahdollista oppia uusia kieliä. Tutkimusten mukaan kenen tahansa on kuitenkin mahdollista saada kohtalainen kielitaito, mikäli hän opiskelee sinnikkäästi.
Kielten opiskelussa palkitsevinta on se hetki, jolloin perustaso on vihdoin niin vahva, että kielellä pystyy ainakin jollain tavalla ilmaisemaan itseään ja ymmärtämään muita. Perustaso kannattaa luoda vankaksi, koska silloin myös kielen hienostuneemmat vivahteet on helpompi oppia. Japanin aakkoset ovat perustana koko kielen oppimiselle, joten niihin kannattaa syventyä tosissaan ja motivoituneesti.