Siirry suoraan sisältöön

Puolan kieli on tuttua Suomen naapurimaissa

Krakova Puolassa

Puolan kieli ei ole monellekaan suomalaiselle tuttua, mutta tämäkin kieli kiinnostaa silti monien muiden kielten ohella myös suomalaisia. Puolaa puhutaan suurimmaksi osaksi Puolassa, mutta myös esimerkiksi Suomen naapurimaissa Venäjällä ja Ruotsissa. Pieniä puolalaisvähemmistöjä voikin käytännöllisesti olla kaikkialla maailmassa. Puolalaiset ovat nimittäin olleet pitkään yksi eniten pois maastansa muuttavista kansoista. Puolan kielen osaamisesta voi siis olla paljon hyötyä melkeinpä missä päin maailmaa tahansa.

Millainen on puolan kieli?

Saatat miettiä, onko puolan kieli vaikeaa? Se kuuluu maailman vaikeimpiin kieliin, kuten suomen kieli, jota se ei kuitenkaan muistuta. Puolan kielen aakkoset perustuvat latinalaiseen kirjaimistoon ja sisältävät myös muutamia tarkkeellisia kirjaimia. Kielessä ei myöskään varsinaisesti ole kirjaimia q, v ja x. Puola muistuttaa slovakkia ja tšekkiä, ja Puolassa onkin monia lainasanoja esimerkiksi tšekistä. Puolan kielessä on myös melko vähän vokaaleita ja sen sijaan melko paljon konsonantteja.

Vokaaleja ei jaeta Puolan kielessä lyhyisiin ja pitkiin versioihin. Puolan kielen lauseen sanajärjestys on myös melko vapaa ja kielessä on huomattava määrä monitavuisia sanoja, joiden paino on sanan kolmannella tavulla. Kielen ääntämisessä suurimpia vaikeuksia ulkomaalaiselle tuottavat usein hyvin vahvasti palatalisoituneet konsonantit. Joidenkin kielen sanojen ääntäminen on ulkomaalaisille hyvin vaikeaa.

Onko puolan kieli vaikeaa?

Puolan kielen opiskelua harkitseva saattaa miettiä onko kieli vaikeaa. Vastaus on, että kyllä se on. Se kuuluu nimittäin maailman vaikeimpiin kieliin muun muassa suomen kielen ohella. Venäjästä pohjautuvia kieliä pidetään usein vaikeina ja puolan kieli on yksi niistä. Se sisältää esimerkiksi monimutkaisia ja pitkiä sanoja. Monet näistä sanoista saattavat olla ulkomaalaisten mielestä lähes mahdottomia lausua.

Puolan kieli sopii niille ulkomaalaisille, jotka ovat kärsivällisiä, sillä kielen opettelu on usein kärsivällisyyttä koettelevaa ja hidasta. Kielen opettelusta voi kuitenkin olla paljon hyötyä, sillä sitä puhuu noin 4 miljoonaa ihmistä. Se on suuri määrä vaikkapa suomen kieleen verrattuna, jota puhuu 4,8 miljoonaa ihmistä Suomessa ja 200 000 – 300 000 ihmistä Ruotsissa.

Monia tapoja oppia puolan kieli

Puolan kieltä voi opiskella Suomessa monissa eri kouluissa tai itsenäisesti vaikkapa netin kautta. Erityisesti vaikeaan sanojen ääntämiseen voi saada apua paljon kuuntelemalla puolan kieltä vaikkapa oppimateriaalin tai puolankielisen TV-ohjelman avulla. Kuuntelemalla opettelussa on se, että samalla voi tehdä tavallisia askareita. Voit kuunnella vaikkapa siivotessa, työmatkalla tai vaikkapa samalla kun etsit uutta pelisivustoa, joka tarjoaa nopeat kotiutukset pankkitilille.

Ilmaisia kielikursseja netissä on pilvin pimein. Kannattaa hieman vertailla niitä, sillä parhaimmat niistä tarjoavat nopeamman ja helpomman tavan oppia. Lisäksi parhaimmat kurssit on tehty mielenkiintoiseen muotoon, joka pitää opiskelumotivaatiota yllä. Hyviä kursseja voi löytää niin ilmaisina kuin maksullisinakin versioina.

Onko puolan kieli yhtä vaikeaa kuin suomen kieli?

Maailman vaikeimmat kielet sisältävät muun muassa japanin, arabian, suomen ja puolan kielet sekä mandariinikiinan. Riippuu hieman listauksesta millä sijalla suomen ja puolan kielet listassa ovat. Kumpikaan ei useinkaan yllä aivan ensimmäisille sijoilla ja usein niitä pidetään yhtä vaikeina. Kielet ovat kuitenkin hyvin erilaisia ja siten niiden suurimmat vaikeudetkin ulkomaisille opiskelijoille poikkeavat toisistaan.

Puolan kielessä on myös paljon eroa suomalaisille tutumpaan venäjän kieleen vaikka kieli siihen pohjautuukin. Esimerkiksi sanojen liudennus ei kuulosta lainkaan samalta kuin venäjän kielessä. Kielen opettelu on siis usein suomalaisille aivan yhtä vaikeaa kuin muillekin ulkomaalaisille.

Puolan kieli on mielenkiintoinen ja hyödyllinen kieli, jonka opettelu voi kuitenkin viedä paljon aikaa. Harkitse siis onko sinulla aikaa ja mielenkiintoa opiskella sitä, sillä sujuvasti puhuminen ja ymmärtäminen eivät välttämättä onnistu yhtä helposti kuin vaikkapa englannin tai italian kielien kohdalla. Kannattaa siis tutustua hieman moniin eri kieliin mikäli harkitsee uuden kielen opiskelua. Saat tietoa vieraista kielistä esimerkiksi Hiidenkivin blogin kautta!