Siirry suoraan sisältöön

Mitä äidinkieli meille merkitsee?

blogi

Äidinkieli koetaan usein tutuksi ja turvalliseksi, koska sitä on kuultu aivan pienestä asti. Usein jo raskaana olevat äidit juttelevat syntymättömille lapsilleen. Siitä voidaan olla montaa eri mieltä, että onko sillä mitään merkitystä. Saattaa olla, että perhe asuu toisessa maassa ja puhuu omaa äidinkieltään. Silloin ainakin perheen lapset oppivat äidinkielensä lisäksi ainakin yhden uuden kielen. Monikielisyys voidaan kokea myös rikkautena.

Äidinkieli on se kieli, jolla lasta lohdutetaan ja jolla heille asetetaan rajat. Se on kaiken kielellisen toiminnan perusta. Lapset ajattelevat äidinkielellään ja oppivat kirjoittamaan äidinkielellään. Jotkut lapsuusajan muistot voivat liittyä kieleen.

Äidinkieli ja tunteet

Miten äidinkieli ja tunteet liittyvät toisiinsa? Omalla äidinkielellään on helppo ilmaista minkälaisia tunteita tahansa, koska niiden ilmaisemiseen löytyy sopivat sanat ja äänenpainot. Seitsemässä veljeksessä tapahtumapaikkana ollut hiidenkivi, oli kirjan päähenkilöille hyvä paikka ilmaista koko tunteidensa kirjo.

Sanotaan, että vain äidinkielestä löytyy koko tunneskaala. Äidinkieli on kuin hyvin viritetty instrumentti, jonka avulla voi toteuttaa itseään. Siitä ymmärtää kaikki kielen eri vivahteet, sanonnat ja sarkasmin. Tätä kaikkea ei ehkä tule ajatelleeksi ennen kuin muuttaa johonkin vieraaseen maahan. Silloin pitää heittäytyä vieraaseen kieleen ja sen salaisuuksiin.

Mitä on hyvä ottaa huomioon vierasta kieltä puhuessaan

Vierasta kieltä puhuessaan pitää vain luottaa itseensä ja omiin taitoihinsa, jotta saa asiansa selvitettyä. Lue lisää vinkkejä tästä alla olevasta tekstistä.

  • Älä ajattele liikaa kielioppisääntöjä
  • Yritä osata nauraa itsellesi
  • Heittäydy rohkeasti tilanteeseen

Monikielisyys on rikkaus

Monikielisyys on todellakin rikkaus. Mitä useampaa kieltä lapsi oppii pienenä puhumaan, sitä helpompi hänen on ilmaista itseään kyseisillä kielillä. Mikäli vanhemmat puhuvat eri kieliä lapsensa kanssa, käy kielen vaihtaminen lapselta luonnostaan. Usein hän vastaa kielellä, jolla häntä on puhuteltu.

Monikielisyys tarkoittaa sitä, että pystyy kommunikoimaan kahdella tai useammalla eri kielellä, kuten omalla äidinkielellään. Mikäli kieltä oppii aikuisena, pitää kyseisessä tai kyseisissä maissa asua useita vuosia ennen kuin oppii kaikki kielen vivahteet. Ihminen voi oppia miten montaa kieltä tahansa, mutta oma äidinkieli pysyy silti aina erityisenä. Sillä on myös selkeä yhteys lapsuudessa koettuihin tunteisiin.