Siirry suoraan sisältöön

Kalevalan hahmot

Kalevalan hahmot ovat Suomessa tunnettuja

Kalevalan hahmot ovat monille suomalaisille tuttuja jo kouluajoilta, sillä se on teos, johon tutustutaan jo koulussa. Mikäli näin ei ole, kannattaa jatkaa lukemista, sillä nyt kerromme heistä lisää. Kalevala on kansalliseepos, jonka on koonnut Elias Lönnrot. Kalevala perustuu suomalais-karjalaisiin kansanrunoihin. Tämä kansalliseepos on antanut vaikutuksensa myös taiteeseen ja tieteeseen. Elias Lönnrot keräsi kansanrunoutta pitkään ja kokosi kaikki keräämänsä runot sitten yhdeksi teokseksi.

Kalevalan hahmot – Aino ja Kyllikki

Kalevalan henkilöt käsittävät muun muassa Ainon ja Kyllikin, joista kerromme tässä kappaleessa. Aino on nuori neito, joka on myös Joukahaisen sisko. Aino on kaunis tyttö. Aino oli annettu morsiameksi Väinämöiselle. Päätöksen teki hänen veljensä. Aino päättää asian toisin ja karkaa miehen luota kotiinsa. Ajan kuluessa Väinämöinen alkaa etsiä Ainoa. Hän saa saaliiksi kalan, joka paljastuu Ainoksi.

Kyllikki puolestaan on nuori nainen, joka asustaa saaressa. Hän on rikkaan suvun kasvatti. Lemminkäinen vetoaa kaikkiin saaren naisiin, paitsi Kyllikkiin. Lemminkäinen on kuitenkin tehnyt päätöksensä ja haluaa Kyllikin vaimokseen. Kyllikki ei ole suostuvainen, joten Lemminkäinen vie hänet väkisin mukaansa. Kyllikki suostuu myöhemmin miehen vaimoksi, mutta asettaa ehdoksi sotimisen lopettamisen.

Kalevalan henkilöt – Väinämöinen ja Kullervo

Kalevalan hahmot käsittävät tietysti myös hyvin tunnetut Väinämöisen ja Kullervon. Väinämöinen on Kalevalan päähenkilö. Hän on jo iäkäs mies. Hän on myös tietäjä iänikuinen. Väinämöinen on melko yksinäinen henkilö. Hän etsii itselleen elämänkumppania. Väinämöinen soittaa kanteletta ja soittoa pidetään uskomattomana ja sitä tulevat kuuntelemaan eläimet, ihmiset ja myös haltijatkin. Loitsusanoillansa Väinämöinen pystyy päihittämään myös kilpailijansa.

Kalevalan hahmot ovat usein sukua toisilleen. Niin myös Kullervo ja Kalervo. Kullervo on Kalervon poika, joka lähetetään karjapaimeneksi. Hän saa evääksi matkalleen Ilmarisen vaimolta leivän. Leipä sisälsi kiven, joka katkaisi pojan puukon. Tästä poika raivostui. Hän päätti lopulta lähteä kostoretkelle Ilmarisen talolle.

Joukahainen ja Seppo Ilmarinen

Joukahainen on nuori poika, joka pitää itseään parhaimpana tietäjänä. Niinpä poika haastaakin vanhan Väinämöisen. Miekkojen tilalla mittelöön käytetään sanoja. Kilpalaulannassa poika on häviöllä ja lupaa sisarensa Väinämöiselle vaimoksi. Hänen siskonsa hukuttautuu, sillä ei halua Väinämöiselle vaimoksi. Mikäli kaipaat Kalevalan lukemisen lisäksi muuta tekemistä, kannattaa ottaa käteen ristikko, jossa pääsee testaamaan tietoaan kuten Joukahainen ja Väinämöinen konsanaan.

Elias Lönnrot kirjoitti Kalevalaan myös hahmon nimeltä Seppo Ilmarinen. Seppo Ilmarinen on seppä. Hänen uskotaan pystyvän takomaan taivaankappaleita. Ilmarinen takoo pohjolassa sammon. Sampo jauhaa suolaa, jauhoja ja lisäksi rikkauksia. Ilmarinen saa vaimokseen Pohjolan tyttären. Avio-onni ei kuitenkaan kestä kauaa.

Kalevalan hahmot – Lemminkäisen äiti ja Sampo

Kalevala on täynnä äitejä, jotka ovatkin keskeisiä hahmoja. Yksi äideistä on Lemminkäisen äiti. Lemminkäisen löydettyä vaimon itselleen, on hänen äitinsä hyvillään. Kyllikki lähtee kuitenkin kylille, joten tämä onni ei kestä kauaa. Lemminkäinen lähteekin uudestaan sotimaan. Lemminkäisen kampa alkaa vuotaa verta seinällä, josta hänen äitinsä tietää poikansa olevan vaarassa.

Seppä Ilmarinen takoo ihmekoneen. Sampo on kone, joka jauhaa jauhojen ja suolan lisäksi rikkauksia. Sampoa nimitetään myös kirjokanneksi. Kirjokansi on nimi, jonka oletetaan tarkoittavan taivaankantta. Sammolla on ollut myös muita merkityksiä. Niitä ovat muun muassa noitarumpu ja lipas.

Kalevalan hahmot ovat mielenkiintoisia ja heistä riittää tarinaa kerrottavaksi loputtomiin. Kannattaakin lukea koko Kalevala itse, jotta sen lukuisat hahmot tulevat sinulle tutuiksi aivan läpikotaisin. Kalevala on tullut kansanrunouteen lähtemättömästi, ja sitä lukee varmasti tulevaisuudessakin jälkipolvet iäisyyteen saakka. Tästä artikkelista saat kuitenkin hieman esimakua siitä, mitä Kalevala pitää sisällään ja keitä siinä esiintyy.